[ad_1]
این خبرگزاری می گوید: “رئیس جمهور تازه انتخاب شده باید پس از دریافت دستور تأیید از رهبر معظم مجلس شورای اسلامی ، در حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای هیئت امنا سوگند یاد کرده و سوگندنامه امضا کند.” بیانیه. این متن صریح اصل 121 قانون اساسی است.
اگرچه در قانون به مراسم و جزئیات آن اشاره ای نشده است ، اما این مراسم از سالهای اول انقلاب تا به امروز تغییرات زیادی را متحمل شده است ، بنابراین اخیراً این مراسم با حضور مهمانان خارجی و نمایندگان کشورهای دیگر برگزار می شود.
در سالهای اولیه انقلاب ، به دلیل شرایط داخلی داخلی آن دوره و تنش های پیرامون جنگ ایران و عراق ، حضور سفیران خارجی در مراسم تحلیف روسای جمهور اول تا سوم به طور کلی کم بود. تا زمان اصلاح قانون اساسی در سال 1968 ، رئیس دیوان عالی کشور در مراسم افتتاحیه در کنار رئیس جمهور ایستاد و سپس رئیس قوه قضائیه جای او را گرفت. پس از پایان جنگ و مماشات تدریجی منطقه ، حضور سفرا و مقامات خارجی در مراسم تحلیف رئیس جمهور افزایش یافت.
مراسم تحلیف اولین رئیس جمهور در تاریخ انقلاب
مراسم تحلیف بنی صدر ، اولین رئیس جمهور ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، در 22 ژوئیه 1980 در اولین مجلس مجلس شورای اسلامی برگزار شد. مجلس در 27 ژوئن 1980 تأسیس شد. سپس ، در 22 ژوئیه 1980 ، ساعت 11 صبح ، رئیس جمهور ابوالحسن بنیصادر در مجلس حاضر شد تا مطابق اصل 121 قانون اساسی در شورای نگهبان و نمایندگان مجلس سوگند یاد کند. سوگند با حضور آیت الله شهید بهشتی ، رئیس دیوان عالی کشور خوانده شد و بنیصدر سوگند یاد کرد.
افتتاح ، برای یک دولت 28 روزه
در انتخابات برگزار شده در دوم آگوست 1981 ، پس از مشارکت 14 میلیونی ، محمدعلی رجایی توانست 90٪ آرا را به خود اختصاص دهد و رقبای اصلی خود ، سید اکبر پرورش ، عباس شیبانی و حبیب … اشاروالادی مسلم را پشت سر گذاشت.
در 11 آگوست ، همزمان با عید فطر ، امام خمینی (ره) در رجاران جماران فرمان ریاست جمهوری را بر رجاء تحمیل کرد و مراسم افتتاحیه راجه فردای آن روز سوم اوت 1981 انجام شد و رئیس جمهور منتخب فقط در این مراسم قسم خورد. ایالتی که تنها 28 روز زندگی کرده است.
مراسم تحلیف اولین رئیس جمهور روحانی
سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری در اول اکتبر 1981 انجام شد و آیت الله سید علی خامنه ای با 95 درصد آرا به عنوان اولین رئیس جمهور روحانی انتخاب شد.
مراسم افتتاحیه در 22 اکتبر در مجلس شورای اسلامی برگزار شد و حضرت آیت الله خامنه ای خطاب به نمایندگان مجلس ، رئیس دیوان عالی کشور ، اعضای شورای نگهبان ، نخست وزیر و وزیران کابینه ، جانبازان انقلاب و جمعی از خانواده های شهید این بار عبدالکریم موسوی اردبیلی در مراسم تحلیف رئیس جمهور تازه منتخب از قرآن محافظت می کرد.
مراسم تحلیف در 18 اکتبر 1985 انجام شد و آیت الله خامنه ای برای دومین بار در حضور نمایندگان مجلس سوگند یاد کرد.
آغاز حضور مقامات خارجی در مراسم افتتاحیه
در سال 1989 ، پنجمین انتخابات ریاست جمهوری در روز جمعه 26 آگوست برگزار شد و آن دوره یک ماه و نیم زودتر از زمان برنامه ریزی شده آغاز شد. بین رحلت رهبر معظم انقلاب ، امام خمینی (ره) و انتخاب دوره پنجم ریاست جمهوری ، امور رئیس جمهور توسط آیت الله خامنه ای انجام می شود.
مراسم تصویب آیت الله هاشمی رفسنجانی در حالی برگزار شد که سید احمد خمینی فرمان تصویب وی را خواند و آیت الله خامنه ای رهبر جدید انقلاب اسلامی نیز آن را تصویب کرد. مراسم تحلیف آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال 1968 ، که آغاز دوران جدیدی از بازسازی پس از جنگ در ایران بود ، با حضور سفیران خارجی در مراسم تحلیف برگزار شد.
در 17 آگوست ، مراسم تحلیف رئیس مجلس شورای اسلامی در شرایطی انجام شد که با اصلاح قانون اساسی در سال 1989 ، شورای عالی قضایی دیگر وجود نداشت تا در کنار رئیس جمهور منتخب برای سوگند بایستد. محمد یزدی به عنوان اولین سخنران قوه قضائیه ایران در کنار آیت الله هاشمی رفسنجانی برای سوگند یاد کرد. آیت الله هاشمی در مراسم تحلیف وی در دوره دوم ریاست جمهوری خود در 13 مرداد 93 شرکت کرد. در این مدت ، علی اکبر ناطه نوری سخنران مجلس حجت الاسلام والمسلمین بود. انتخابات
هفتمین مراسم تحلیف ، پنجمین رئیس جمهور
سید محمد خاتمی روز یکشنبه 13 مرداد 97 مورد تأیید مقام معظم رهبری قرار گرفت و سپس مراسم افتتاحیه در 13 مرداد 97 در مجلس شورای اسلامی با حضور نمایندگان و مقامات دولتی و نظامی برگزار شد. در این جلسه ، رئیس جمهور منتخب ، مطابق اصل 121 قانون اساسی ، با حضور آیت الله محمد یزدی ، رئیس قوه قضائیه و اعضای هیئت امنا ، متعهد شد که از تمام استعدادها و شایستگی های خود برای انجام مسئولیت های خود استفاده کند. پیشنهاد کرد. حضور سفرا و نمایندگان کشورهای خارجی در این مراسم نسبت به دوره های قبل افزایش یافته است.
مراسم افتتاحیه دومین دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی رئیس جمهور ایران در 8 آگوست 2001 در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. مراسم افتتاحیه سید محمد خاتمی در هشتمین دوره ریاست جمهوری تغییراتی داشت. پس از سه دوره حضور در آیت الله محمد یزدی ، این بار با تغییر رئیس قوه قضائیه ، آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی برای سوگند در کنار خاتمی ایستاد. علاوه بر رئیس جمهور و 255 نماینده مجلس ، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی ، رئیس شورای مناسبات ، آیت الله هاشمی شاهرودی ، رئیس قوه قضائیه ، آیت الله محمدی گلپایگانی ، رئیس دفتر مقام معظم رهبری ، حراست حسن روحانیاتان ، اعضا مجلس خبرگان و امنیت کابینه شورا و سایر کارکنان دولت در این جلسه شرکت کردند و پس از آن رئیس جمهور سوگند یاد کرد و در نشست خبرنگاران داخلی و خارجی سخنرانی کرد.
اولین سوگند احمدی نژاد
4 آگوست 2005 روز تصویب و امضای فرمان احمدی نژاد ، رئیس جمهور تازه منتخب اعلام شد و فرمان ، که توسط سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت خوانده شد ، مورد تأیید مقام معظم رهبری قرار گرفت. مراسم افتتاحیه احمدی نژاد نیز 15 مرداد در مجلس شورای اسلامی برگزار شد و در آن روز آیت الله محمود هاشمی و شاهرودی در کنار احمدی نژاد قرار گرفتند تا در برابر ملت سوگند یاد کنند. احمدی نژاد به عنوان رئیس جمهور جدید ایران سوگند یاد کرد و همه شخصیت های مهم داخلی در مراسم تحلیف وی شرکت کردند. به عنوان مثال ، در این مراسم ، رئیس دولت اصلاحات و آیت الله هاشمی رفسنجانی به همراه محمود احمدی نژاد در صف اول دیده شدند.
اگرچه مقامات خارجی در افتتاحیه شرکت نکردند ، اما اکثر سفیران در سطح سفیر در افتتاحیه در سال 1984 شرکت کردند.
تشخیص با غایبان بزرگ
مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در سال 1988 در شرایط بسیار ویژه ای صورت گرفت. در نهم آگوست 1988 ، هنگامی که قرار بود در مجلس شورای اسلامی سوگند یاد کند ، حدود دو ماه از وقوع درگیری ها و اعتراضات پس از انتخابات 12 ژوئن 1988 در کشور می گذشت. این مراسم حدود دو ساعت به تاخیر افتاد و در عدم حضور برخی از مقامات فعلی و سابق جمهوری اسلامی در عین حال ، رادیو و تلویزیون آن را به صورت زنده پوشش نمی دهند. بسیاری از سفرای خارجی دعوت شده در این مراسم شرکت نکردند و برخی از سفارتخانه ها ترجیح دادند مقامات رده پایین تری مانند وزیر سوم خود را اعزام کنند.
به گزارش تابناک ، حضور سفیران انگلیس و سوئد برای بسیاری جالب بود. حدود 60 نماینده فراکسیون اصلاح طلبان مجلس هشتم نیز از حضور در این مراسم خودداری کردند. اما بیشتر از همه ، غیبت برخی از افراد برجسته محلی در این مراسم مشهود بود. آیت الله هاشمی رفسنجانی ، علی اکبر ناطع نوری ، محسن رضایی ، سیدحسن خمینی و رئیس دولت اصلاحات از جمله آنها بودند. در همین حال ، فقط آیت الله هاشمی شاهرودی ، به عنوان رئیس قوه قضائیه در آن زمان ، به عنوان عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان در این مراسم شرکت کرد. در همان روز افتتاحیه ، رسانه های رسمی گزارش دادند که به دستور مقامات امنیتی در حین افتتاح ، قطارهای مترو در تهران اجازه توقف در ایستگاه های بهارستان و ملت را ندارند ، ظاهراً برای جلوگیری از حضور معترضان در دو مکان.
حسن روحانی در حضور مقامات ارشد خارجی سوگند یاد کرد
مراسم تحلیف رئیس دولت یازدهم در آگوست 1996 انجام شد و آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در کنار رئیس جمهور منتخب ایستاد. در مراسم پس از انتخابات میهمانان عالی رتبه خارجی حضور داشتند. مهاتیر محمد ، جان کوبیش ، نخست وزیر سابق مالزی ، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد و خاویر سولانا ، مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، مهمانان ویژه افتتاحیه حسن روحانی در 8 آگوست بودند.
افتتاح روحانیت با حضور هیئت ها بر اساس برنامه
در 5 اوت 2017 ، حسن روحانی برای دومین بار در آغاز دولت دوازدهم در برابر نمایندگان مجلس سوگند یاد کرد. این مراسم مانند سلف خود ، با حضور مقامات ارشد از سراسر جهان برگزار شد و فدریکا موگرینی ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از برجسته ترین چهره های دعوت شده به این مراسم بود. البته حضور این چهره نیز ناچیز بود و سابقه سلفی های تعدادی از نمایندگان مجلس دهم باعث ایجاد اخبار و جنجال های زیادی در فضای مجازی شد.
هشتمین رئیس جمهور و سیزدهمین مراسم تحلیف
مراسم تحلیف دیگری در 5 آگوست 1400 انجام شد و این بار ابراهیم رئیسی که زمانی رقیب حسن روحانی بود در برابر نمایندگان مجلس جمهوری اسلامی سوگند یاد کرد.
جالب اینجاست که ابراهیم رئیسی به همراه محسنی اجی که قبلاً معاون وی در قوه قضائیه بود سوگند یاد کردند. در واقع رهبر سابق این نیرو به رهبر فعلی نیرو سوگند یاد کرد. همچنین غیبت برخی چهره ها مانند آملی لاریجانی و علی لاریجانی جالب بود. محمود احمدی نژاد که در مراسم تصویب غایب بود نیز غایب بود.
2727
[ad_2]